De tijd dringt
Door: Lisa van Weert
Blijf op de hoogte en volg Lisa
02 Juni 2013 | Denemarken, Brønshøj
De bezoekjes uit Nederland blijven maar komen! Deze keer was het de beurt aan Anna, een studiegenoot uit Leiden. Ze kwam op donderdagavond aan en aangezien ik op vrijdag moest werken heeft ze die dag een mooie stadswandeling gemaakt - gelukkig onder het genot van een zonnetje. Na mijn harde inspanningen op stage zijn we gaan eten bij RizRaz, waar ze een lekker vegetarisch buffet hebben. Hier in Denemarken is het vrij normaal om voor de lunch of diner een buffetvorm te kiezen, wat wel mooi uitkwam met mijn goede eter als gast ;) Vervolgens gingen we naar Tivoli, waar we na even gehaast te hebben, aankwamen om 19:58 (na acht uur is de entree verhoogd in verband met de vrijdagavond concerten). Eenmaal binnen stuitten we op een balletvoorstelling in het Chinese pauwentheater, waarvan het die avond zelfs de première bleek te zijn! Vanaf een uurtje of 22:00 konden we luisteren naar de volkszanger Sebastian met zijn band. Bovendien nodigde hij telkens weer een andere mooie dame uit om met hem mee te zingen, en wij vroegen ons toch wel een beetje af hoe hij dat voor elkaar kreeg. Eerlijk gezegd zou deze man met wat oude kleren en een fles alcohol ergens op straat zo als zwerver over te komen zijn, mede door zijn vreemd schokkende stem. Maar als we om ons heen keken waren sommigen liedjes toch erg populair, aan het aantal meezingers te zien. Anna was benieuwd naar de Deense taal en daar heeft ze nu zeker wat van meegekregen. Bij een van de liedjes (Den lille malkeko) was nog enigszins op te maken dat hij zowaar over een koe begon te zingen.
Op zaterdag zijn we begonnen met het bekijken van de David samling (verzameling), die voornamelijk bestaat uit islamitische kunst. Daarna hebben we ons weer lekker vol geluncht met een Deens buffet bij Dalle Valle. Dit is een beetje ons stamrestaurant geworden vanwege de studentvriendelijke prijzen en tot mijn verbazing kwam een groepje van mijn vrienden zo ongeveer een tafel naast ons zitten, erg toevallig! Voor de avond stond een kroegentocht in Vesterbro (een wijk in Kopenhagen) op de planning en we hebben gezellige tijd gehad met een aantal Denen en andere internationale studenten. Verder hebben we op zondag nog wat bezoekjes gebracht aan de gebruikelijke toeristische trekpleisters: de zeemeermin, Nyhavn en Christiania. Bij de St. Alban's Anglican church maakten we het een vrouw nog even moeilijk: "Where are you from?" The Netherlands. "Ah, that is Holland right?" Nadat ze even in de bak met informatie over de kerk naar onze taal had gezocht, hielp Anna maar: "But we speak Dutch". Helaas viel het weer die dag erg tegen en zijn we tussendoor nog naar binnen gevlucht bij de Royal Cast Collection. Hier waren enorm veel beelden tentoongesteld, die ons even meenamen naar Egypte, Griekenland en Rome. Ook zijn we nog even in de Glyptotek geweest, waar we opnieuw een onverwacht optreden aantroffen: er werden liedjes gespeeld op onder andere piano, viool, klarinet en dwarsfluit. De maandag mocht ik terug naar werk en heeft Anna nog een mooi rondje hardgelopen, waarna ze alweer op weg mocht naar het vliegveld na dit gezellige weekend. Wie weet lukt het mij nog een keer voordat ik het land verlaat om een stukje te rennen…
Afgelopen weken heb ik nog een aantal andere leuke dingen meegemaakt. Allereerst hebben ze hier met Pinksteren een carnavals parade. Met volle zon en 25°C hebben we deze Braziliaanse danseressen en andere soorten optredens in de optocht bewonderd. Die avond was het Eurovisie songfestival en zoals jullie waarschijnlijk hebben meegekregen, heeft Denemarken dit jaar gewonnen. Een dag later kwam Emilie de Forest in Tivoli voor haar huldiging. Laura, Lučka en ik besloten dat we “Only teardrops” wel eens live wilden horen! Het was erg druk in het park en op dat moment voelden we ons wel even Deens, behalve dat we geen Danebrog (de landsvlag - zijn ze hier helemaal gek van en gebruiken ze overal voor) hadden en het volkslied niet mee konden zingen. Na wat “one more song” (dat zingen ze hier in plaats van “we want more”) heeft ze het liedje zelfs nog voor een tweede keer gezongen. Tenslotte is hier vanaf woensdag Distortion aan de gang, een straatfestival ter ere van het Kopenhaagse nachtleven. De hele stad staat op zijn kop en elke dag was het feest in een andere wijk. Dit jaar mocht het niet meer in het centrum plaatsvinden, vanwege de enorme chaos die achterbleef het jaar hiervoor. Leuk om mee te maken, en weer was ook geweldig de afgelopen dagen! Heerlijk om zelfs ‘s nachts zonder jas naar huis te kunnen fietsen :)
Inmiddels is het alweer juni, wat betekent dat ik deze maand terug naar Nederland kom! Maar eerst nog even mijn onderzoek afronden. Het heeft me anderhalve maand gekost om de ROS assay waar ik het de vorige keer over had, te laten werken. En sinds vorige week zie ik eindelijk een effect van stanozolol! Wel hebben we ook weer wat nieuwe stofjes moeten bestellen die ik eerst moet testen en heb ik nu nog maar 4 weken om zoveel mogelijk experimenten te doen. Dat wordt dus nog even druk werken tussen alle sociale activiteiten door!
Lie(f)s uit Kopenhagen