Aankomst en verkennen
Door: Lisa van Weert
Blijf op de hoogte en volg Lisa
05 Januari 2013 | Denemarken, Brønshøj
Op dit moment zit ik achter mijn bureautje op mijn nieuwe kamer in Kopenhagen! Vorige week donderdag heb ik namelijk mijn spullen uit Leiden verhuisd, om vervolgens bij mijn ouders een hoop te stallen en ook weer een groot deel in te pakken. Voor mijn verblijf van een half jaar in Kopenhagen!! Na van verschillende kanten de vraag te hebben gehad “ga je een blog bijhouden?!” en ondanks dat ik inmiddels ook te vinden ben op facebook, zie hier het resultaat :)
Samen met mijn vader en oom in een volle auto begonnen we woensdag 2 januari om 7:00 (!) aan de reis naar Kopenhagen. Afwisselend reden we alledrie wat van de route om vervolgens 9,5 uur later op plek van bestemming aan te komen: de Bækkeskovvej in Brønshøj (gemeente Kopenhagen). Ik had mijn toekomstige woonruimte alleen nog van wat foto’s gezien, dus was toch erg benieuwd. De ruimte bleek er echt prima uit te zien. In het onderste appartement woont een gezin, waar ik het appartement op de eerste verdieping van huur. De keuken en badkamer zal ik delen met een meisje uit Berlijn dat vanaf morgen ook in het land is, waar ik uiteraard ook erg benieuwd naar ben (ze heeft geen facebook, haha)!
Dat de laatste voorbereidingen (inpakken en alle afscheid(etentjes)) en de reis toch stiekem best vermoeiend waren geweest kwam helaas tot uiting doordat ik wat ziek werd die avond. Dit zorgde ervoor dat ik de eerste nacht bizar vaak wakker ben geworden en tot overmaat van ramp erachter kwam dat mijn bedbank enorm kraakt als ik me omdraai… Vandaar dat ik de eerste dag vrij weinig heb gedaan naast het me installeren in mijn kamertje! Die ochtend zijn vader en oom weer richting het zuiden vertrokken.
De tweede nacht was gelukkig heerlijk. In mijn eentje wel; de huisbazin was nog zo lief om te zeggen “als je bang bent in het donker, wij zijn beneden hoor”. Ik had de wekker gezet en werd wakker met een supermooie roze gloed vanachter het rolgordijn. Bovendien hoefde ik niet te snoozen, want mijn bedbank is vanaf nu mijn tweede wekker als ik me nog een keer om durf te draaien – toch nog een geluk bij een ongeluk!
Ik heb vrij veel spullen meegenomen in de auto, waaronder zelfs mijn fiets! Op vrijdag was het inmiddels wel tijd om de buurt een beetje te verkennen. Na wat heuvels was ik zeer blij dat ik mijn fiets met versnellingen heb meegenomen en niet het wrak uit Leiden. Allereerst stond het “Statsforvaltningen Hovedstaden” op de planning. Hier mocht ik mijn verblijfsvergunning aanvragen: “Oh, you have to pay more, you have such a long name”, wat een goede grap was van de Deense mevrouw achter de balie. Daarna ging ik even rondkijken bij de farmaceutische faculteit en heb ik daarbij ook meteen de weg uitgevogeld die ik zal moeten fietsen om bij mijn stageplek te komen. Helaas was het de hele dag zo’n beetje aan het regenen, dus ik had niet echt de behoefte om nog veel verder het centrum te verkennen.
Inmiddels heb ik ook mijn eerste boodschapjes gedaan, bij de Lidl wel te verstaan – dat is tenminste nog een beetje vertrouwd. Je ziet hier in de stad op verschillende plekken van die automatische fietspompen hangen; niet alleen buiten bij de fietsenwinkel (zie foto), maar ook zelfs bij de Lidl! Verder zijn me nog geen vreemde dingen opgevallen, maar er zullen ongetwijfeld eigenaardige gebruiken volgen in een van mijn komende verhaaltjes. Ondertussen is ook - leukleuk - het eerste bezoekje vanuit Nederland gepland voor over 5 weken!
Ik hou jullie op de hoogte!
Lie(f)s uit Kopenhagen
05 Januari 2013 - 23:30
Henk Groenendaal:
Hoi Lie(f)s in Kopenhagen,
Twee foto's, maar niet die van de fietspomp, gevonden. Met veel plezier je verslag gelezen. Succes, maar dat komt wel goed met jou!
Groetjes, Henk -
06 Januari 2013 - 01:30
Jan Van Weert:
Leuk verslagje. Ik vertrouw er op dat je een nuttige en mooie tijd in Kopenhagen gaat doorbrengen. Succes en tot mails. ;-) -
06 Januari 2013 - 11:32
Hein Van Weert:
Lisa,
Je heb een mooi verslag van de eerste dagen gemaakt.
Als het goed is komt vandaag komt je nieuwe huisgenoot uit Berlijn aan.
Fijn dat je een goede fiets voor de omgeving bij hebt.
Morgen kan je beginnen met je stage, succes daarbij.
We spreken elkaar.
Groetjes, je vader.
06 Januari 2013 - 12:13
Carolien:
Hi Lies,
Goed om te horen dat de reis goed verlopen is, dat je kamer er goed uit en dat het verder goed gaat! Veel plezier en succes met het verkennen van Kopenhagen!
Liefs, Carolien -
06 Januari 2013 - 15:20
Joleen:
Hoi Lisa,
Leuk dat je een blog gaat bijhouden zodat we je kunnen volgen in Kopenhagen.
Veel succes met je stage en ik kijk uit naar je volgende verslagje!
Liefs, Joleen -
06 Januari 2013 - 17:27
Gonnie:
Ha Lisa,
Mooi verhaal! Ik wens je een zeer leerzame stage en veel ontdekkingsplezier in Kopenhagen.
Verder ook goede nachtrusten gewenst.
Groetjes, Gonnie -
11 Januari 2013 - 11:45
Oma En Opa:
hoi Lisa,
Wij vinden het een mooi verslag van je reis naar Kopenhagen.
Het is te hopen,dat je weer een Fijne periode aan je studie en verblijf in Kopenhagen kunt toevoegen.
Groetjes en veel succes,Opa Leo. -
24 Mei 2014 - 21:30
Lorenza:
Hallo Lisa,
Ik heb jou blog gevonden toen ik op google ben gaan zoeken naar meer studentes die verblijven of in Kopenhagen hebben gewoond. Ik ga er vanaf september en half jaar stage lopen.
Ik vroeg me af of je misschien wat gegevens hebt van het appartement waarin je hebt gezeten?
Groetjes Lorenza