Eerste weekje - Reisverslag uit Brønshøj, Denemarken van Lisa Weert - WaarBenJij.nu Eerste weekje - Reisverslag uit Brønshøj, Denemarken van Lisa Weert - WaarBenJij.nu

Eerste weekje

Door: Lisa van Weert

Blijf op de hoogte en volg Lisa

12 Januari 2013 | Denemarken, Brønshøj

De eerste week stage zit erop! Maandag mocht ik voor het eerst op het lab verschijnen. De route fietsen (in het donker) ging in één keer goed, zodat ik er netjes om 8:30 was. Ik kreeg een korte rondleiding op de afdeling, die vrij klein is: twee professoren, twee technicians, één PhD en één postdoc. Wat me die dag meteen al opviel waren een aantal grote dozen met fruit die in de gang stonden. Iedere werknemer mag hier 3 stuks van eten gedurende de week, dus de vitamientjes krijg ik zo wel binnen! Gelukkig bleken ze ook een laptop te hebben die ik het komende half jaar kan gebruiken. Die van mezelf iedere dag mee op en neer sjouwen zag ik al niet echt zitten, dus ik hiermee ben ik zeer content.

Begin van de week was vooral inlezen en een beetje meekijken in het lab. Op donderdag mocht ik zelf een experiment beginnen! Eerst ging ik samen met een PhD naar het ziekenhuis om een zakje bloed te halen. De universiteit/afdeling heeft een overeenkomst met de bloedbank, wat inhoudt dat wij de “resten” waar ze niets meer mee kunnen doen voor patiënten alsnog een nuttige invulling mogen geven door ze te gebruiken in het onderzoek. Ik zal cellijnen gaan gebruiken, wat ook humane (menselijke) cellen zijn, maar die al een aantal jaar in leven worden gehouden. De cellen die ik gebruik zijn bijvoorbeeld in 1988 een keer uit een patiënt gehaald en tot nu toe doorgekweekt. Je kan je voorstellen dat deze cellen zich anders gedragen dan cellen die je nog maar kort geleden uit een lichaam hebt geïsoleerd. Vandaar dat we ook graag verse leukocyten (witte bloedcellen) gebruiken! De eerste stap was dus om die cellen uit het bloed te isoleren, waarna je ze verdeelt in plastic platen en kan laten groeien in een incubator, een soort oven van 37°C aangezien menselijke cellen dit fijn vinden. Wat vervolgens met deze cellen getest kan worden houden jullie van me tegoed.

Inmiddels zijn me in het dagelijkse leven wel wat verschillen opgevallen. Allereerst wat betreft het eten. De lunch bestaat hier uit roggebrood. In de winkel vond ik het vorige week al zo moeilijk om gewoon een gesneden bruin brood te vinden. Daarom werden het maar bruine bolletjes, dat kwam het dichtste in de buurt. Maandag was het me meteen duidelijk wat ik “fout” deed: iedereen at roggebrood, met allerlei vlees/vis belegjes, de meesten met een hoop groenten en dan ook nog eens met mes & vork. Zat ik daar met mijn thuis gesmeerde broodjes in mijn hand… Natuurlijk pas ik me braaf aan de eetgewoontes van mijn gastland aan en eet ik vanaf nu ook royaal belegd roggebrood met de lunch (zie foto)! Met mijn huisgenootje kan ik overigens meteen goed overeenkomen met eten, want vanavond hebben we lekker samen pannenkoeken gegeten!!

Het tweede punt wat betreft de dingen die opvallend anders zijn: fietsen. Als iemand hier zegt “Kopenhagen is echt een fietsstad”, antwoord ik natuurlijk trots “Maar Nederland is een fietsland!!”. Nu zou je dus ook zeggen: fietsen, dat is toch juist een overeenkomst? Maar toch voelt het nog een beetje vreemd. Meer dan de helft van de mensen hier draagt een helm op de fiets. Dat is op zich niet zo heel raar met de drukke wegen, maar wel grappig om sommige modebewuste jonge meiden met een lelijk ding op hun hoofd te zien rondtrappen. Wat ik nog vreemder vind en waar ik me zelfs nogal aan erger: wanneer je linksaf slaat moet je eerst oversteken, ervoor zorgen dat de fietsers achter je je niet omver rijden en dan je fiets een kwartslag draaien om voor het andere stoplicht te gaan staan wachten! Gelukkig was dit wel vrij duidelijk en deed ik alweer keurig de inheemse bevolking na; ik denk dat de auto’s het niet zouden waarderen (en ik voor mijn eigen veiligheid trouwens ook niet) als ik bij hen op de baan ging voorsorteren. Maargoed, bij elke kruising waar ik links moet dus twee keer zoveel wachttijd. Voor volgende week misschien maar een route proberen te vinden zonder linksaf te hoeven slaan ;)

Lie(f)s uit Kopenhagen

• 13 Januari 2013 - 00:02

Jan Van Weert:

Zo zie je maar dat er ook in de overeenkomsten ook nog verschillen kunnen zitten! Het lijkt mij overigens wel veel veiliger zoals ze handelen met het oversteken van fietsers als in Nederland. Er zullen voor de automobilisten minder plotseling fietsers voor hun neus opduiken.

De pannenkoek ziet er smakelijk uit!

Tot een volgende keer,

Jan

• 13 Januari 2013 - 01:34

Dorien Van Weert:

Ha lief Liesje, Leuk om je Kopenhaagse verhalen te lezen! Zo blijven we mooi op de hoogte en komen we al meer van de stad te weten. Handig als we je binnenkort komen bezoeken. We hebben er in ieder geval zin in. Geniet ervan en maak er een gezellige en leerzame tijd van! tot Skype! We spreken en 'zien' elkaar meer dan in Leiden. Het lijkt zo alsof Kopenhagen dichterbij is dan Leiden haha ;-) grtjs mamax

• 13 Januari 2013 - 09:17

Anna Hoekstra:

Hey Lisa,
    Wat goed dat je je al aanpast, ik hoop dat je wel van roggebrood houdt! En wat goed datje fruit van de uni krijgt.
    Ik dacht dat jouw onderzoek over de steroiden/ andere hormonen zou gaan, dus ik ben benieuwd wat je met die cellen gaat doen! Wat een kleine groep, je bent dus de enige student? Ik hoop snel weer wat van je te lezen! Xx Anna

• 13 Januari 2013 - 16:38

Henk Groenendaal:

Hoi Lisa,
    Hoewel ik een slechte lezer ben, heb ik je verslag met veel plezier gelezen. Leuk en heel begrijpelijk hoe je situaties weergeeft. Complimentjes!
    Groetjes, Henk

• 14 Januari 2013 - 10:21

Hanny:

Lisa, wat ontzettend leuk om te lezen....geniet van iedere minuut....liefs van buuffie

• 14 Januari 2013 - 13:02

Hein Van Weert:

Hoi Lisa,

Je hebt weer een mooi verslag gemaakt.
    Ja, het zal zeker even wennen zijn met de "gewoontes" van je gastland.
    Maar dat zal totaal geen probleem zijn voor jou.
    Het begin op je stage adres heb je gemaakt en ook daar zal het voor jou zeer snel wennen zijn.
    Fijn dat je samen met je buurmeisje je eten klaar maakt, zo komt er waarschijnlijk nog meer variatie op tafel.

We vernemen het wel van je of je een iets wat fijnere/gunstigere route hebt ontdekt om op de uni te komen.

Groetjes en tot op Skype of mail, Papa.

• 14 Januari 2013 - 14:38

Joleen Van Der Spoel:

Hoi Lisa,

Wat een kleine groep met onderzoekers, hopelijk zijn ze allemaal aardig. Ik ben net als Anna benieuwd wat je allemaal gaat onderzoeken met die cellen. Ik kijk uit naar je volgende belevenissen!

Liefs, Joleen

• 25 Maart 2013 - 16:38

Anneke :

Hoi (L)isa, grapje hoor,maar Paul belde net naar mij over een practig apparaat uit grootmoeders tijd:), ik betrapte me erop dat ik tegen Paul regelmatig Isa zeg als ik over jouw praat , ook niet zo gek nu ik na de geboorte van Isa (mijn kleinkind vanaf 19 dec) vaak die naam gebruik.
    Paul wees me op deze site van jou en ik ben direct gaan kijken en heb je interresante verslag gelezen.
    Zo leren we meteen ook nog wat.

Wat die ander eetgewoonten daar betreft, je hebt wel pech als je niet van roggebrood houdt maar ik denk dat ze wel gezond levenals ik dat zo lees.
    Komen daar ook minder hart / vaatziekten en kanker voor?
    Wel interessant om te weten.
    Lisa ik wens jou daar nog vele mooie (leer) ervaringen en een prachtige tijd toe.
    Liefs en groeten uit Sweet Lake City