Borgen - Reisverslag uit Brønshøj, Denemarken van Lisa Weert - WaarBenJij.nu Borgen - Reisverslag uit Brønshøj, Denemarken van Lisa Weert - WaarBenJij.nu

Borgen

Door: Lisa van Weert

Blijf op de hoogte en volg Lisa

24 Februari 2013 | Denemarken, Brønshøj

Het wordt steeds lastiger om een leuk blogonderwerp te kiezen, want zo interessant is het nou ook weer niet dat ik afgelopen week wat mooie grafieken heb kunnen maken van de resultaten van mijn experimenten. En dat ik vrijdag nog een leuk carnavalsfeestje heb gehad op de faculteit! En gister ook nog maar naar een afscheidsfeestje ben geweest van twee Noorse meisjes die ik pas 2 keer eerder had gezien (naar advies van een oud-huisgenoot om gewoon altijd te gaan als je wordt uitgenodigd!). Maar nu heb ik toch nog wel iets waar ik jullie graag over informeer, namelijk de dramaserie Borgen, over de eerste vrouwelijke president in Denemarken.

Op dit moment wordt seizoen 1 uitgezonden op NL2. Hoe lekker tegenstrijdig het ook klinkt, toen ik deze Deense serie op uitzending gemist wilde gaan kijken kreeg ik te zien dat het vanaf “mijn huidige geografische locatie” niet toegestaan was! Gelukkig leven we in de huidige world-wide-web maatschappij en kan je de afleveringen mooi van internet plukken. En dat is gelukt hoor! Ik heb inmiddels de eerste twee seizoenen al helemaal verslonden en daarbij mijn huisgenoot het fenomeen soggen (studie-ontwijkend-gedrag) aangeleerd… Maarrr hierdoor ben ik nu wel mooi gewend aan het horen van de taal :)

Je krijgt een kijkje achter de schermen bij zowel de politiek als de journalistiek. Maar ook de privélevens en spanningen tussen de verschillende personages worden uitgebreid belicht. De persoonlijke relatie tussen spindoctor Kasper en nieuwslezeres Katrine vormt een interessante brug tussen de twee fronten. Ik kan niet al teveel zeggen zonder spoilers, maar het is gewoon een erg spannende verhaallijn. Als ik eerlijk ben interesseer ik me niet altijd voor de politiek, maar ze belichten het hier wel heel fascinerend. Voor mijzelf is het leuk om te zien dat het verhaal in Kopenhagen is gefilmd. Zo is de serie namelijk genoemd naar Christiansborg (zie foto), waar het parlement is gevestigd – en hier is ook een groot deel van de scènes opgenomen. Ook heb ik Frederiksberg Have (park) voorbij zien komen. Toch leuk dat je al meteen wat dingen herkent!

Een belangrijk punt in de Deense gemeenschap is het kunnen combineren van je werk en gezinsleven en Denemarken staat wereldwijd op nummer 1 als het gaat om de beste work-life balans (Nederland staat op 3!!). Zou dit de reden zijn voor het feit in Denemarken de op een na (hier winnen de Noren) meest gelukkige mensen wonen? Op een of andere manier verdwijnen veel mensen hier om 16:00 van hun werkplek om kinderen op te gaan halen van school. Voor onderzoekers uit andere landen kan dit een verassing zijn die ertoe leidt dat je ineens bijna alleen op de afdeling rondloopt. Ook zijn de werktijden flexibel, als je maar gewoon je uren maakt. De technicians op mijn afdeling kiezen er bijvoorbeeld voor om 7:00 te beginnen, waardoor ze om 15:00 weer lekker naar huis kunnen! Juist deze werk-vrije tijd balans is erg moeilijk te behouden voor de carrièremakende, vrouwelijke president (Birgitte Nyborg) in Borgen, wat op een mooie manier wordt overgebracht. Dit aspect speelt een grote rol in het verhaal en gaat dus erg tegen de Deense normen & waarden in.

Voor seizoen 3, dat nu hier op tv wordt uitgezonden, zal ik nog een jaartje moeten wachten. Maar ondertussen vind ik vast weer een andere leuke serie om te kijken. Op mijn to-watch lijstje staat ook nog The Killing, een politieserie van dezelfde producer, dus dat komt helemaal goed! Volgend weekend krijg ik alweer mijn tweede bezoek vanuit het thuisfront – Anne, Michel en Paul komen met de auto (!) hier naartoe, dus daar kan ik de hele week naar uitkijken!

Lie(f)s uit Kopenhagen

• 24 Februari 2013 - 17:43

Caroline:

I agree on all the praise! Borgen is great and I'm looking forward to season 3 :)
    Thanks for another update on your amazing blog!

• 24 Februari 2013 - 18:05

Jan Van Weert:

Zo zie je maar Lisa: "elk nadeel heeft zijn voordeel"! Leer je de taal, politiek en entermenselijke relaties van Denemarken via de tv kennen. Het maakt niet uit, je steekt er altijd iets van op en wellicht levert het nog ideeën op voor je "to do" lijstje. Ik wens je volgende week een prettig weekeinde met Anne, Michelle en Paul. Ik denk dat hier ook wel weer verhalen aan vast zullen zitten. Overigens, een leuk eekhoorntje wat jullie tot jullie huisdier rekenen. Als je hem af en toe wat te knabbelen geeft in het koude weer hebben zowel jullie als het eekhoorntje daar profijt van. Hier is het op dit moment ook wit en sneeuwt het al de hele af en aan.

Afgelopen woensdag de verjaardag van oma van Weert op bescheiden wijze gevierd en gisteren zijn de ooms en tantes, die er nog zijn, op verjaardag geweest. Oma was te spreken over de gezelligheid.

Veel meer heb ik op dit moment ook niet meer te melden.

Tot spoedig horens/ziens/mails,

Jan