Een hoop sightseeing - Reisverslag uit Brønshøj, Denemarken van Lisa Weert - WaarBenJij.nu Een hoop sightseeing - Reisverslag uit Brønshøj, Denemarken van Lisa Weert - WaarBenJij.nu

Een hoop sightseeing

Door: Lisa van Weert

Blijf op de hoogte en volg Lisa

10 Maart 2013 | Denemarken, Brønshøj

En we zijn weer twee weken verder, dus ik zal weer eens wat van me laten horen! Anderhalve week geleden op donderdag hadden we een “tour de lab” op mijn stage, wat inhield dat we een soort roulatieschema hadden en op de verschillende afdelingen een kijkje in het lab kregen. Wel interessant om te horen wat voor soort technieken er overal gebruikt worden bij de onderzoeksgroepen. Natuurlijke eindigde deze activiteit weer met (gratis) bier! Maar op vrijdag dan toch waar ik de hele week naar uit had gekeken: het vertrek van Anne, Michel en Paul richting mijn woonplaats! :) De vrijdagavond bestond voor mij daarom ook uit boodschappen inslaan, stofzuigen en bedden klaarmaken. En daarna lekker slapen tot ik iets na 2:00 wakker werd gebeld, hét signaal dat ze er bijna waren!! Snel licht aan, raam open en tanden poetsen, een beetje met het gevoel van vroeger als we in de zomervakantie ’s nachts begonnen aan de autoreis naar Frankrijk (een combinatie van opwinding en misselijkheid door de adrenaline). Ik stond mooi op de uitkijk en toen zag ik een rood volkswagen busje aan komen tuffen. Het eerste wat de mannen deden was een flesje Bavaria uit de laadruimte halen, haha, die had ik niet zien aankomen.

Op zaterdag had ik bedacht dat we als eerste naar de kleine zeemeermin zouden gaan. Die staat iets buiten het centrum, dus konden we er mooi met de auto heen rijden. Helaas was het vrij winderig en had de zon zich achter een wolkendek verstopt, dus zijn we na een fotomomentje snel weer de auto ingedoken. Voor de rest van de bezienswaardigheden was alles wel op loopafstand, dus op zoek naar een parkeerplek. Iedereen weet natuurlijk dat Parijs een ware autohel is, maar dit was ook geen pretje. Na een tijdje rondkrioelen in de Kopenhaagse straatjes vonden we toch een parkeergarage enigszins naar wens; veel minder prijzig zou het toch niet meer worden. (Pap&mam, jullie nemen natuurlijk lekker jullie fietsen mee, dus dat worden een paar mooie ritjes richting stad voor ons!) Op weg naar het Statens museum for Kunst, waar we een aantal Rembrandts hebben mogen aanschouwen, kwamen we langs de botanische tuin. Daar hebben we even rondgewandeld in de palmhuizen en zijn we een hoop aparte planten tegen gekomen. In Strøget (winkelstraat) hebben we geposeerd bij een pop in de Lego-winkel. Daarna kwamen we nog wat straatmuzikanten tegen die speelden op glazen flesjes gevuld met verschillende volumes water, en hier behoorlijk goed in waren. Ook zagen we vervolgens dat er een “Harlem Shake Copenhagen” werd gemaakt op het stadhuisplein (google maar even als je dit niet snapt). De dag eindigde in het Hard-Rock café, waardoor we nu allevier in het bezit zijn van een Kopenhaags glas!

Voor de zondag was er toevallig een sightseeing gepland met de mentorgroep. Gelukkig was het geen probleem als ik wat extra toeristjes mee zou nemen. We gingen ruim op tijd richting de afgesproken plaats en het vinden van een parkeerplek ging ons dit keer veel beter af, dus waren we uiteindelijk zo’n drie kwartier te vroeg. Maarja, nu konden we even wat shoppen in de supermarkt en lekker van de zon genieten, want die was - héél fijn - die dag wel zeer aanwezig! En er wordt me verteld dat ik die momenten moet koesteren, want voor je het weet sneeuwt het straks nog in april… (Overigens sneeuwt én waait het nu zo hard dat de vlokjes naar boven gaan in plaats van naar beneden!) We hebben een hele hoop gezien en ook heel wat kilometers gewandeld: naar Christiania (hierover later meer), langs de Vor Frelsers Kirke (door een van mijn bezoekers tot “chocoladetoren” omgedoopt), het beursgebouw, het parlementsgebouw, Nyhavn, het operagebouw, Amalienborg, de Marmerkerk, de Kongens Have (Koningstuin) met Rosenborg Slot, de Rundetaarn en het stadhuis. Hierna hebben we met zijn vieren lekker wat gegeten in een leuk café, waar ik tot mijn grote verbazing de Indische jongen zag die ik de week ervoor had leren kennen op een feestje. Net als de dag ervoor sloten we de avond af met wat hilarische potjes Uno en veel Bavaria voor de mannen. En na een nachtje slapen was het alweer tijd voor mij om een nieuwe werkweek te starten en ging mijn bezoek weer terug richting Nederland.

Vorig weekend was dus erg goed geslaagd! Afgelopen donderdag nog een kroegentocht gehad met de mentorgroep. Uiteindelijk bleken er maar 3 internationale studenten op te dagen en wel een stuk of 12 Denen, maar het was een gezellige avond. Dit weekend vooral weer lekker bijkomen van alle bezigheden van afgelopen weken. Gisteravond nog even met wat familie geskypt terwijl ze de verjaardag van ons Daan en mam vierden, dus wel leuk om iedereen even te “zien”!

Lie(f)s uit Kopenhagen